flytt imorrn!

Något utav det bästa av dagen va att det va min sista dag i det här stallet med Eco och han va klockren, som ett ljus liksom!
Imorrn ska vi som sagt flytta honom till ett annat stall ca 3,5 mil därifrån. där kommer han få en stor hage med bra terräng, träd och stenar som han kan kliva mellan och gnaga på :P Kommer även få en kompis med och de bästa är att han ska få gå ut 7 på morronen och komma in 8 på kvällen :D och så har de sommarbete till senare!

Jan kan tyvärr inte va med imorrn men mamma är där så klart :)
Köpte även en helt ny lädergrimma då den andra har varit med om väldigt mkt, skulle nog inte hålla för en transport till.
Eftersom han visade sig så snäll och medgörlig idag så känns det som att det kommer gå bra imorrn, senast han åkte transport klev han på utan att han behövde tvinga honom, eller använda lugnande som tidigare transporteringar.
Imorrn vid  2 åker han om de går som alla vill :P



Underbar vårdag :)

Idag var det en helt underbar dag för oss med Eco, både det härliga vårvädret och att han va jättesnäll. Tog honom direkt från hagen och till bushuset. Jag tränade honom som Tobbe på ponnyakuten och fick honom  att lyssna till sitt namn och "kom", så fortsatte jag att köra Monty robert stil att fösa bort honom till han ber att få kom och det gick hur bra som helst, kändes ganska ofattbart, allt va så lugnt :) han är så duktig min lilla skrutt :D Mamma stod som utgångsvakt så han inte försöker ta sig ut eftersom vi måste ha öppet när det dammar så mkt. Vi brukar alltid turas om att jobba med honom, och tilllsammans för att han verkligen ska se oss som ledare och att vi håller ihop, är han oss till lags så får han vara med oss och göra nåt kul :) blir han stöddig håller vi ihop mot honom så de enda utvägen blir då att vara snäll och följa oss :P

Sen fick han va ute i hagen en stund till, fick lite hö och vatten medan vi satt i lä utanför hagen på en sten och fikade i solen, underbart!
Han va bra sugen att fick med oss med ;P

Sen fick han komma in och äta, då hade hovslagarn kommit, så verkades Eco. Dock va han inte lika snäll som förra ggn.. Men man kan inte begära med när det är vår, och han har så mkt överskottsenergi. verkningen tog iaf bara ca 5-10 min så de va över snabbt :)

Sen fick han komma ut igen. Satte på grimma och stigbett och han bara gick, helt otroligt. Så klart han tjaffsade lite, inte så kul att ha en sån där knasig metallgrejj i munnen som känns när man försöker få av sig den, eller bita någon. Men så länge han  är snäll så ligger det som ett tunnare, rakt bett som han går och tuggar på som vanligt. Vi kankse gick i 20-30 min. Tror han fösökte kankse 5 ggr och de e mkt i princip ingeting tycker jag. Vanligt fall brukar man tappa räkningen ganska tidigt :P

När vi kom fram till stallet var de 3 hästar där, varav ett sto men han tittade bara och jag stannade till så de fick gå in i lugn och ro. Men den som bråkade va faktist en av vallackarna där och jag bara gick förbi bakom, Eco va coollugn, mitt hjärta hoppade va lycka, iaf pirrade det till i kroppen <3


Fin dag

Igår va det ju härligt väder och Eco va väldigt trevlig. Va i stallet vi 12 då pappa faktist ville träffa honom. Han vart förvånad över att Eco va så stor :P eco skulle iaf hälsa på alla, inklusive pappas 2 hundar, men de va inte lika förtjusta i det ;D
Eco fick tillome torka av sig en snorlobba på pappas jacka, i smyg höhö

Sen skulle mamma o jag mötas i stallet vid 1 men hon missförstod mig så jag mokkade i hagen, tvättade krubba, vattenkopp och väggar i boxen, smorde capsonen+tränset+ nackstycket till stigbettet samt bortstade Eco, då va kl kankse halv 3 och hade fortfarande inte sett mamma :P
Så då gick jag med Eco till bushuset. Kom ju på att jag inte öppnat där eller nånting, så fick göra det när jag höll i honom, han med myror i brallan lixom... Men han stod snällt som ett ljus, så gick han  in snäll med där jag kiunde stänga och allt med honom, sen släppte jag honom och han såg allmännt uttråkad ut, gjorde ingenting.. :P
Tänkte då att jag skulle göra samma procedur som Monty roberts berätta om i sin bok, som jag och mamma har testat. Man "jagar" iväg hästen tills han ber om att få komma. Detta gör vi för att han ska bli lyhörd på vad vi gör och vill, att de e han som ska följa och respektera oss, att han får komma när han är vänlig och ber om det. Annars får vi bara en häst som klampar in och tar över, blir det så så kan man inte ha honom som hingst över huvud taget, för han e för tuff och orädd för det.
 Så jag gick bakom honom med bestämda steg och bara lugnt ber honom att gå undan, med  ögonkontakt så man alltid ser honom i ögat, då hästen är känslig för ögonkontakt, det spelar en stor roll i de vilda flockarna. Detta gör man tills hästen fixerar det inre örat mot dig, sänker huvet och slickar sig om munnen och tuggar. Då stannar man och vänder sidan åt så att man inte tittar de i ögonen. Sen kan man gå fram och beröma, utan att titta de i ögonen. Fast eftersom han e väldigt envis så gikc det ju inte så lätt, mamma kom iaf och jag fortsatte. Så har vi bestämt oss för att när han får gå ut, och bråkar så måste han gå in igen och så jagar man iväg honom tills han "ber snällt" om att få komma. Detta fick vi alltså gör om kanske 3 ggr för han skulle rusa ut och skita i allt och visa hur snygg han e.
Efter första ggn han fick gå in så fattade han ju inte va som skulle hända, men när vi skulle in med han andra ggn ville han inte, inte tredje heller. Men han vet att det tjänar ingeting till att vägra gå för jag och mamma håller ihop och ger oss aldrig :P
Så sista ggn gav han sig, det blev helt annorlunda allting. Hämtade honom och det kändes som jag fick släpa ut honom, han va superlugn och följde en, vi lyckades ! ¨:D då fick han gå in och äta, den bästa belöningen :P



red prinsen i söndags :)




bilder


busiga skitunge :P






drake

Idag va Eco riktigt bråkig, en riktig hingst allstå :P
Först longerade vi i ridhuset då han va suupersnäll och lugn trots att det gick ett sto där :)
Sen rastade vi honom i bushuset, och skulle ut sne för en annan skulle in. Så jag satte bara grimmskaftet i ringen under hakan, lite slarvigt tyvärr och nåt som jag ångrar.
Han fikc totaldamp!
Gick ut och då va det så mt utanför så han blev uppspelt, dvs ponnyn som skulle in som bråkade med, folk med foderhinkar, bilar slaskigt och halt.. allt va bara fel!
Så hna försökte utmana mig genom att bitas och stegra och bråka, men jag smackade på honom med ponnysmälla och gick emot honom då jag bara såg en stor mage framför mig så smacka jag på honom mer så han gick undamn för mig, höll på hur länge som helst kändes det som :S
Tillslut slickade han sig om munnen och sänkte huvet, då fikc han gå in :)
Kändes som jag vann den ronden.
Men han va faktiskt läskig där och många ggr trodde jag att jag skulle tappa honom, men jag hade benhårt grepp om grimmskaftet med en hand, så nästan sprang jag emot honom för att verka stor och stark, som en anna häst hade gjort och jag hoppas han fattade!


fattar nu..

Det jobbiga med dagen va att mamma fick reda på att de va elaka mot honom när de skulle lasta honom då vi hade köpt honom.. så himla jobbigt att få veta, men samtidigt bra eftersom vi inte fattat varför han bråkat så fruktansvärt mkt när vi lastat honom. Han har slagits för sitt liv av ren ilska och jag hoppas vi kan få bort det.
Dessutom va veterinären oseriös och partisk med uppfödaren så de hade inte kollat honom ordentligt.

Men nu har vi honom och man för göra det bästa av situationen, han e iaf ingen häst med lynnesfel som andra trodde! :)
I slutet av månaden ska vi iaf flytta honom till det nya stallet, har anlitat kunniga transportörer som verkar vara seriösa. de lastar bla inte drogade hästar, använder ingen våld som många gör samt så vill de att man ska ha hästpass o så. Känner att han iaf är i säkra händer :)


Vårkänsla

I måndags va det en riktigt bra dag. Han va så otroligt sammarbetsvillig :)
Släppte honom i bushuset och va där inne med honom, följde mig hela tiden med avstånd, gärna brevis mig så vi kunde se varandra och jag kunde prata med honom samtidigt som jag höll en hand på hans manke och masserade. Han gick och mööös och de gjorde jag med, det va en underbar känsla som jag numera tror kommer få uppleva väldihgt ofta<3 för var dag som går blir han mer och mer uppfostrad, som en vuxen häst fats han inte ens är 2 år, han gör mig så stolt!

Idag va det också härlig, mest tackvare vädret. Fick vårkänsla idag:) Promenerade först från mig till täby C. Medan jag väntade på tåget tittade  jag en stund på alla vackra fullblod på banan i solen samtidigt som fåglarna kvittrade för fulla muggar, mysigt :)
I stallet va Eco hur mysig som helst, han tilläts vara nära oss med sitt huvud på ett villkor att han inte skulle bitas, vilket han klarade och vi stod där ett bra tag till han åt klart. Sen tog vi ut honom med träns och delta och ledde honom på en härlig prommis på 1 timme kankse. Mötte 3 bilar, en stor skogshuggarmaskin samt gick förbi berg av nyvärkade träd och han bara gick, inget konstigt alls. Han hade förståss väldigt svårt med att sluta bitas, han tar hellre piskrapp bara han får ta en tugga:P
Mamma ledde honom med ett långerspö i vänster hand som var riktat framför honom så han inte skulle gå för långt fram samt en ponnysmälla i högra handen för att han ska lära sig att inte bitas och det var det bästa hittills!
Visst de första 3 kvart av prommisen betsod väl av att försöka få honom att inte bitas, men på vägen hem så gav han sig faktist. Han bara gick brevid och såg glad och nöjd ut, hade tillome börjat svettas lite. Sen ryktade jag honom ordentligt i boxen och han va såå himla snäll. Ryktade honom mellan öronen utan att han ens reagerade när han åt :)
Kunde även spraya pälsglans direkt på manen och i pannluggen med. Allt va bara så lyckat idag! :D


RSS 2.0